Als kind uit een kooikersgezin groeide Marleen van den Ham op middenin de natuur. Vanuit huis liep ze zo het bos in en stond regelmatig oog in oog met een ree, ijsvogel of uil. Marleen was er zo vaak dat ze onderdeel uitmaakte van het plaatselijke ecosysteem.
Op de basisschool in Neerijnen bracht meester Vos de natuur zo levendig onder de aandacht van de leerlingen dat het meer leek op een survivaltraining dan een educatieve uitspatting.
Ieder jaar mochten de kinderen uit de vierde klas meedoen aan de Boomfeestdag. Zo ook Marleen. Haar boom staat er, nu 40 jaar later, nog steeds. Ze weet precies waar ‘ie staat en kent zijn GPS-coördinaten uit haar hoofd.
Tijdens haar studie in Wageningen ontdekte Marleen dat al dat groen lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Ze besloot daarom haar leven te wijden aan de strijd tegen deze ‘groenblindheid’.
De eerste helft van haar loopbaan verslond Marleen vervolgens zoveel papier in haar missie voor Rijksgroenbeleid dat ze ironisch genoeg haar eigen bijdrage leverde aan de ontbossing.
Sinds een paar jaar geeft ze haar groene passie door aan de volgende generaties bij Stichting Nationale Boomfeestdag en geeft zo’n 100.000 kinderen ieder jaar weer les over natuur en laat de kids met eigen handen bomen planten.
Marleen is hierin zo gedreven dat ze de kinderen bijna overtuigt dat ze, als ze maar diep genoeg graven, in China uitkomen om daar ook bomen te planten.
In de schaduw van al die bomen, groeit Marleens legende gestaag verder. Als een levend bewijs dat je, gewapend met een hoop passie en een schop, de wereld daadwerkelijk groener kan maken.